halalliha

Kielletty Halal?

kirjoittaja: / 0 kommenttia / 19.12.2015

Sehän puhuttaa, uutiskynnyksen ylitti kun Musta Barbaari ilmoitti lopettavansa kanan ja punaisen lihan mättämisen. Eipä siinä mitään, hieno ja epäitsekäs päätös!

http://www.iltalehti.fi/fitnessvoimailu/2015121420833624_bs.shtml

Nythän on turvapaikanhakijoiden lisääntyminen noussut voimakkaasti, ja tämä on selkeästi ainakin pk-seudulla tuonut halal-lihaa myyntiin pikkukauppoihin. Pari tuttua onkin jo todennut että sitähän kannattaa ostaa kun normaali naudan jauheliha maksaa 10 € ja 6€/kg hintaan saa halalia.

Yleisesti puhutaan Hala-lihan syönnin olevan eläinrääkkäystä ja ompahan nyt todistettu ystävyyssuhteiden päättymisiäkin kun on päädytty ostamaan edullisemman hinnan vuoksi itämaisesta kaupasta halal-lihaa. Tämän vuoksi tästä kirjoitankin.

Minähän en mistään mitään tiedä joten sen enempää sen siihen ota kantaa onko tämän lihan tuottaminen hyväksyttävää. Melko mustavalkoisesti kuitenkin nätettäisiin ajateltavan tätä asiaa(kuten myös koko maahanmuutto-genreä). Onhan lihansyönti itsekästä ainakin omasta mielestä, oli tapa mikä hyvänsä.

Kivittäkää vaan, en edes harkitse lopettamista. Takavuosista vähennetty on, eikä kerralla ole järkeä mättää yli 30g proteiinimääriä, oli prodelähde mikä hyvänsä.

Kuitenkin sanotaan näin, että kun Halal-tyylissä kaulan verisuonet leikataan poikki, EEG käyrä ei näytä kipua leikkaamisesta. Eläimestä tulee nopeasti ns.aivokuollut. Sydän jatkaa pumppaamista (joten veri tulee ulos, eikä jää pilaamaan lihaa),eläimen ruumis nykii, mutta ei kivusta vaan refleksin omaisesti, ja veri tulee ulos. (on sanottu että halal liha säilyy pitempään)

Länsimaisessa teurastuksessa taas EEG käyrä näyttää kovaa kipua kun eläin on tainnutettu. Sydän pysähtyy. eläin ei sätki, joten verta jää sisään, mutta ruumis saadaan nopeammin pois alta ja seuraava teurastettava tilalle.

Yksi asia mikä on myös huomioitavaa on se, että siat, kanat ja kalkkunat tainnutetaan tavallisesti seuraavina tulevien eläinyksilöiden nähden, mikä lisää näiden pelokkuutta. Esimerkiksi sähkötainnutusta käytettäessä siat ajetaan kulkemaan peräkkäin kouruun, jonka loppupäässä tainnutus tehdään, ja ne näkevät, kun edellä kulkevalle annetaan tainnuttava sähköisku

Halal-teurastuksessa eläintä ei saa teurastaa toisen eläimen nähden!

Myös sikojen sähkötainnutuksessa on omat huonot puolensa, mikä on todettu nykypäivänä tuskalliseksi. Käsitystä tukee muun muassa se tieto, että tapaturmaisissa sähköiskuissa vastaavalla tavalla tajuntansa menettäneet ihmispotilaat kertovat kokemuksen olleen erittäin tuskallinen ennen tajunnan menetystä.

 

Pointti on että halal teurastus saattaa näyttää pahemmalta, mutta saattaa yhtä hyvin olla on eläimen kannalta kivuttomampi tapa. Itsen en tiedä joten en tuomitse. En ole lähtenyt itse ostamaan kyseistä lihaa toistaiseksi enkä varmaankaan osta. Tuomitsisitko jos ystäväsi päättäisi näin tehdä?

Halal-lihaa Idän Basaarissa

Evira ottaa kantaa asiaan:

Onko halal-teurastus sallittu Suomessa? Miten sitä valvotaan?

Suomen lainsäädäntö sallii sellaisen uskonnollisista syistä noudatettavan erityisen teurastustavan, jossa verenlasku aloitetaan samanaikaisesti eläimen tainnuttamisen kanssa. Käytännössä Suomessa teurastetaan halal-lihaa ainoastaan siten, että eläin tainnutetaan ensin ennen verenlaskua. Tarkastuseläinlääkärin tulee eläinsuojelulainsäädännön mukaan olla aina paikalla, kun suoritetaan uskonnollisin perustein tehtävää teurastusta.

http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainsuojelu+ja+elainten+pito/elainsuojelu+teurastuksessa+ja+lopetuksessa/usein+kysyttya+teurastuksesta/

Onko sinusta tuomittavaa ostaa Halal-lihaa paremman hinta-laadun vuoksi?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista